16 березня 2019, 12:00, Добрива

Щоб отримати результат, озиму пшеницю потрібно підживлювати дробно, — головний агроном МХП

За словами Олексія Сергієнка, головного агронома МХП, загалом структура сівозміни агрохолдингу залежить від головного бізнесу — птахівництва. Тому визначається відповідно до потреб для виробництва кормів. Основною культурою тут вважають кукурудзу (яка займає 38-45%), а під озимі зернові (пшеницю і ячмінь) відведено в межах 15%.

Весняно-польові роботи розпочалися в кінці лютого у тих регіонах, де на полях уже зійшов сніг, з підживлення по мерзлоталому.

На думку Олексія Сергієнка, щоб отримати достойний результат, озимі потрібно підживлювати дробно. Зокрема, в МХП підживлюють в межах запланованих норм по 3-4 рази, переважно КАС.

«Перше весняне підживлення проводимо по мерзлоталому ґрунту, вносячи КАС в середньому по 150 кг/га. Наступне внесення буде перед виходом у трубку при відновленні вегетації. А третє — перед наливом зерна. Це може бути також внесення сульфату амонію, а також додатковий азот і сірка, які зберігають масу і якість зерна. Вважаю, що озимі слід підживлювати тільки дробно. Наразі у посівів значна кустистість і якщо ми дамо велику кількість азоту зараз, то отримаємо багато додаткових непродуктивних пагонів, які не дадуть колос. Тож викинемо добриво намарно», — пояснив головний агроном МХП.

Олексій Сергієнко: До посівної треба бути просто максимально готовим!
Читати по темі

Він також зазначив, що середня врожайність озимої пшениці в компанії минулого року становила 6,1 т/га. На результат вплинули погодні умови у деяких регіонах, де розміщені господарства холдингу. На нинішній сезон запланована середня врожайність у межах 6,5 т/га. При цьому тут велику увагу приділяють не лише рівням врожайності, а й якості отримуваного зерна. Тому в МХП приділяють велику увагу саме профілактиці хвороб зернових.