17 березня 2019, 11:00, Україна

Представлено бізнес-план з вирощування люцерни на експорт

Для вирощування люцерни найбільш підходять ґрунтово-кліматичні умови південного сходу України — Дніпропетровська, Запорізька області. Коріння цієї рослини йдуть в землю на кілька метрів, тому люцерна добуде собі воду навіть в посушливих регіонах, однак при застосуванні поливу її врожайність зростає вдвічі.

За словами фахівців, інвестувавши в виробництво люцерни можна зайняти вільну рентабельну нішу бізнесу, попутно відновивши продуктивність збіднених ґрунтів.

Згідно з розробленим аналітиками Pro-Consulting бізнес-плану, вирощувати люцерну доцільно на площі 1,5 тис. га. Застосування сортів насіння Серафима дозволить щорічно одержувати 100 тис. тонн цінної зеленої біомаси. Після сушіння з неї вийде близько 25 тис. тонн сіна, яке буде пресувати в тюки по 20 кг і поставлятися на експорт.

Вже на другий рік з моменту початку реалізації бізнес-плану виручка від продажу люцерни перевищить 1 млн доларів, що дозволить покрити всі витрати на організацію підприємства. На третій рік грошовий обсяг продажів подвоїться і буде залишатися стабільним протягом наступних трьох років.

«Після закінчення циклу життя люцерни, поле можна буде знову засіяти, витративши малу частину отриманих доходів. А можна перейти і на іншу культуру, оскільки ґрунт після люцерни буде рясно збагачена азотом та іншими поживними речовинами, а люцерною засіяти нову збіднену ділянку. Таким чином інвестор зможе одночасно збільшувати свій капітал і підвищувати продуктивність землі», — відзначають в Pro-Consulting.