15 березня 2019, 12:30, Україна

На потреби зрошення Херсонщина недоотримає чверть коштів

Повідомляється, що потреба меліораторів на поточний рік оцінюється в 1,305 млрд грн, кошторис затверджено на суму 953 млн грн, пише golos.com.ua.

«Загалом дефіцит фінансування становить 27% від потреби. Ще й видатків на реконструкцію успадкованих від СРСР насосних станцій, силового устаткування не планують уже четвертий рік поспіль», — пояснює Ігор Андрієнко, начальник обласного управління водних ресурсів.

У свою чергу за транспортування води каналами на поля місцевим сільгоспвиробникам доведеться платити вже не 22 копійки за кубометр, як торік, а 27. Відтак зросте й собівартість вирощування культур.

За словами Ігора Андрієнка, перегляд вартості зрошення викликаний цілком об'єктивними причинами: зростанням вартості електроенергії, розмірів мінімальної зарплати.

Громади регіону всіляко намагаються стримати зростання витрат на полив. Депутати Херсонської облради з подачі сільськогосподарських виробників навіть підготували звернення до Держводагентства України, пропонуючи або «заморозити» діючі тарифи на транспортування дніпровської води, або, принаймні, збільшувати їх не так різко. Та навряд чи палкі бажання аграріїв в результаті будуть задоволені.