13 березня 2019, 15:10, Добрива

Агрономам розповіли як заощадити на добривах без шкоди для майбутнього врожаю

Про це йдеться в матеріалі «Олексій Сергієнко: До посівної треба бути просто максимально готовим!» на SuperAgronom.com.

«В технології все працює в комплексі. Економія на її порушенні призведе лише до втрат. З другого боку, без економії сьогодні високого прибутку не отримаєш. Тому дивимося, як можна оптимізувати наші технології. Наприклад, завдяки деяким технологічним моментам можна зменшити витрати на добрива. Зокрема, розкислення ґрунтів, яке коштує в межах 50 дол./га, замінить витрати на мінеральні добрива, які коштують 100-150 дол./га. Адже ми знаємо, що на кислих ґрунтах рослина погано засвоює фосфор, калій, магній, азот. До того ж майже всі ґрунти в Україні кислі», — розповідає Олексій Сергієнко.

У своїй роботі ПрАТ «Миронівський хлібопродукт» заощаджує на мінеральних добривах за рахунок внесення на поля курячого посліду. Таке рішення за словами фахівця дозволяє знизить норму внесення міндобрив та отримати більший ефект.

«Ще один шлях заощадження на добривах — сидерати. Ми також, де можемо, практикуємо цю технологію. Я вважаю, що сьогодні без сівби сидератів неможливо підняти рівень гумусу й отримати кращий результат. А затрати на ту ж гірчицю, редьку олійну, інші сидеральні культури — копійчані. Треба тільки вивчити досконало цю технологію і застосовувати її вчасно. Вже є навіть технології, коли ще до збирання зернових висівають сидерати, а в період збирання вони вже 10 см заввишки. Усе це — економія на добривах, які мають один із найбільших відсотків витрат при виробництві товарної продукції», — розповідає головний агроном «МХП».

За допомогою власної цифрової програми Digital Agro Tech на полях компанії проводиться щоденний моніторинг та контроль посівів. Це дає можливість в режимі-онлайн надавати агрономам інформацію про можливі проблеми на полях.

За словами Олексія Сергієнка, економію на ресурсах, в тому числі ЗЗР, можна досягти шляхом профілактичного захисту посівів.

«Сьогодні в Україні вже існує справжня загроза пошкодження посівів кукурудзи діабротикою, яка може змести цілі масиви цієї стратегічної культури. Але на неї мало хто звертає уваги у плані запобігання. Водночас найкращий спосіб її уникнути — застосовувати ґрунтові інсектициди, локально знищивши личинки, ніж потім по вегетації 2-3 рази обробляти проти жука. А це ж величезні гроші, оскільки дешевий генерик проти діабротики не допоможе, там потрібен якісний ефективний інсектицид, безумовно, не дешевий. Тому профілактичне внесення інсектициду насправді допомагає зекономити на можливих значно більших витратах», — зауважив Олексій Сергієнко.