12 березня 2019, 10:20, Посівна

Фахівці поділились рекомендаціями щодо сівби гороху навесні

Найбільш популярною серед зернобобових культур в південних регіонах є горох. Він стійкий до приморозків, тому повинен бути висіяним у найбільш ранні строки. В такому випадку горох оптимально використає зимову вологу, а час вегетації буде скорочений, пише agro-yug.com.ua.

«Мінімальна температура проростання насіння становить від плюс 1 до 2°С. Якщо запізнитися з посівом хоча б на один день, це приведе до зниження врожайності в середньому на 1 ц/га, а при сівбі пізньою весною та в посушливе літо — на 1,5-2 ц/га. До того ж страждає якість гороху: відбувається різкий недобір білка та знижується накопичення в насінні протеїну», — йдеться в повідомленні.

Фітосанітарні норми не рекомендують висівати горох після зернобобових культур та бобових багаторічних трав, тому що ці рослини мають спільні хвороби та шкідників. Окрім цього, дуже важливо обрати оптимальну глибину загортання насіння та густоту посіву.

«Орієнтовна глибина загортання насіння гороху у ґрунт складає 6-8 см. Якщо посіяти насіння глибше ніж 10 см, то сходи затримаються на 2-3 дні, а якщо навпаки — значна їх частина розміщується в поверхневому шарі ґрунту, що швидко пересихає. Загущення посівів призводить до конкуренції між рослинами гороху, в результаті якої дуже слабо розвивається коренева система. Це призводить до втрати посухостійкості. Норма висіву гороху на 1 гектар становить від 1,1 до 1,4 млн. шт. насінин», — радять фахівці.

Читати по темі: Горох. Сучасний погляд на усім відому культуру