8 березня 2019, 12:45, Насіння

Названо найпопулярніші сорти картоплі на Волині

«В останні роки на Волині бульбу щорічно висаджують на площі 70-72 тис. га і виробляють в межах 1,2 млн тонн. Інша річ, що не завжди вдається отримати очікуваний прибуток, бо картопля не завжди в ціні», — відзначає Михайло Шевчук, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри лісового і садово-паркового господарства біологічного факультету СНУ імені Лесі Українки.

Науковець пояснює: виробники картоплі майже щороку мають проблеми зі збутом вирощеного врожаю, оскільки споживач вимагає якісних бульб і певного сорту. А виробники, особливо індивідуальний сектор, зазвичай висаджують суміші різних сортів.

«Врожайність бульби значною мірою залежить і від сортового складу, і від якості посадкового матеріалу. У європейських країнах насінництво картоплі проводять суто на базі біотехнологічних лабораторій, а посадковий матеріал не висаджують нижче від третьої репродукції. В Україні ж досі діє клоновий відбір, який набагато затратніший і не завжди забезпечує потрібну якість», — зауважив Михайло Шевчук.

Результати наукових досліджень вказують, що з кожною наступною після еліти репродукцією врожайність бульб зменшується в середньому на 10-15%, і це за належної якості посадкового матеріалу.

Науковець сподівається, що новоутворений кооператив «Волинська картопля» виправить ситуацію, оскільки в області є потужності біотехнологічних лабораторій, які спроможні щорічно виробляти вихідний матеріал в межах 200-250 тис. міні-бульб. Тому відновлення їх роботи як ніколи на часі.

Читати по темі: Якісний сорт картоплі — половина успіху у вирощуванні. На що звернути увагу під час вибору посадкового матеріалу?