4 березня 2019, 18:05, Насіння

В Україні розводять новий високоврожайний сорт часнику

ТОВ «Чистий продукт» вирощує часник на площі 100 га, під новий сорт Ірен минулого року було відведено 50 га площ, пише agro-yug.com.ua.

«Ми напрацьовували сорти, в основному це був Харківський інститут селекції, сорти: Дюшес і Американський білий. У тісному співробітництві брали у них за ліцензією насіннєві форми часнику. Множили це все, робили вибір, порівнювали, і паралельно велася селекція свого сорту, місцевого, який ми порівнювали з тими сортами. І ось через 10 повних років, в 2018 році, зареєстрували свій власний сорт часнику — Ірен», — розповідає Сергій Паращенко, засновник компанії «Чистий продукт».

Новий часник володіє перевагами над іншими сортами, а саме: стабільною перезимівлею, якісним врожаєм, стійкістю до хвороб, а також великою питомою вагою і хорошою лежкістю.

«Коли ми беремо в руку повітряну цибулину Ірен і точно таку ж цибулину іншого сорту, одного калібру, однієї фракції, і кладемо на ваги, то різниця становить 20-25%. Крім цього, коли ми беремо калібр 4 мм +, то з 10 рослин будь-якого сорту буде набагато менше 4 мм + ніж з тих ж 10 рослин Ірен, і за вагою і за кількістю. Це теж дуже важливий фактор, оскільки рослини ще знаходиться в активному життєвому циклі, вони не вироджуються», — стверджує засновник господарства.

Після проходження реєстрації на новий сорт ТОВ «Чистий продукт» працює над впровадженням технології клонового відбору. Окрім цього планується розводити часник в лабораторних мовах за методом in vitro.

Компанія вже почала прийом замовлень на цьогорічний врожай. Втім продаж здійснюватиметься лише за ліцензійними договорами. Це збереже сорт і дозволить контролювати його поширення, зауважив Сергій Паращенко.