28 лютого 2019, 15:40, Технології

Експерт розповів, як мінімізувати втрати при внесенні безводного аміаку перед посівом кукурудзи

На думку спеціалістів з Університету Пердью (США), пошкодження посівів кукурудзи безводним аміаком зазвичай складно спрогнозувати. У минулому році фермери відмічали випадки ураження насіння чи сходів безводним аміаком на тих полях, де кукурудзу висівали дуже пізно — в квітні або на початку травня. Найбільш частими вони були, коли безводний аміак застосовувався незадовго перед сівбою, пише farmprogress.com.

«Нами були помічені випадки, коли ушкодження проявлялись на полях, де аміак вносили більш ніж за два тижні до висіву, але є й поля, де його вносили перед сівбою, втім подальших втрат не було зафіксовано. Такі ушкодження складно спрогнозувати, втім звести до мінімуму ризик їхньої появи все ж можливо», — розповідає Боб Нілсен, спеціаліст з вирощування кукурудзи з Університету Пердью.

За словами фахівця, в першу чергу необхідно мінімізувати можливі ризики, не вносити безводний аміак пізніше, ніж за два тижні перед сівбою.

«Якщо можете це зробити, не вносьте аміак надто рано — в середині березня. Потенційні втрати азоту зростуть, якщо ви внесете його зарано. Більш ефективним буде внесення азоту ближче до висіву», — розповідає фахівець.

Другий крок на шляху до мінімізації ризиків потенційних втрат через ушкодження аміаком — внесення його під кутом до напрямку сівби.

«Якщо ви внесете безводний аміак під кутом, ви все ж можете спостерігати ушкодження або втрати, але ви не знищите цілий рядок або кілька рядків», — додає Боб Нілсен.

Третя порада полягає у введенні безводного аміаку на глибину від 6 до 7 дюймів (15-18 см). За словами фахівця, чим мілкіше вводиться безводний аміак, тим більший ризик подальшого ушкодження сходів.

Аміак безводний як альтернатива у зменшенні втрат азоту
Читати по темі

Пошкодження при внесенні безводного аміаку перед сівбою можуть проявлятися у вигляді відсутності рослин, або ж загибелі сходів. Коли пошкодження безводним аміаком трапляється пізніше, воно зазвичай виглядає, як пошкодження морозом і в підсумку може спричинити втрату врожайності.