26 лютого 2019, 10:30, Урожай

На більшості площ озимі зернові перебувають в фазі кущіння

Минулого тижня середньодобова температура повітря виявилася на 2-6°С, а в південних і західних областях на 4-10°С вище норми і перебувала в межах від 2,0°С морозу до 6,0°С тепла, пише ukragroconsult.com.

Незначні опади у вигляді мряки, дощу, мокрого снігу та снігу відзначалися майже на всій території країни, крім Херсонської, Одеської та Запорізької областей.

«Завдяки високим денним температур повітря, всередині першої декади лютого в озимих культур спостерігалося відновлення вегетації. Місцями у рослин озимої пшениці, які увійшли в зиму в недостатньо розвиненому стані, спостерігалася зміна фазового розвитку: масові сходи і поява третього листка, тоді як на інших площах тривало повільне кущіння рослин», — свідчать дані спостережень.

Втім, при середньодобових температурах в межах 1,4-4,8°С, повного відновлення весняної вегетації рослин не відбулося. Рослини озимої пшениці перебувають на другому етапі органогенезу (фаза кущіння).

Відновлення весняної вегетації озимих: чи потрібна рослинам допомога?
Читати по темі

В цілому стан озимих зернових культур оцінюється як добрий та задовільний. Критичних температур, які могли б привести до вимерзання озимих, протягом осінньо-зимового періоду не відзначалося.

Потепління дозволило господарствам почати весняні польові роботи. Станом на 22 лютого 2019 року підживлення озимих ведеться майже у всіх регіонах, за виключенням Луганської, Полтавської, Сумської, Волинської та Чернігівської областей.