18 лютого 2019, 18:10, Україна

Визначено, які види трюфеля вигідно вирощувати в Україні

За словами Олександра Джиги, підприємця з Вінниччини який першим в Україні започаткував трюфельний бізнес, чорний літній трюфель — один з найдешевших видів, він не цікавий для промислового вирощування. Значно цікавіші види — чорний Зимовий Перигорський трюфель (Tuber Melanosporum) і чорний Бургундський трюфель (Tuber Uncinatum), Борчі, білий трюфель та інші, пише seeds.org.ua

«Ми на сьогодні зробили акцент на чорному Перигорському і на Бургундському трюфелі», — ділиться Олександр Джига.

Придатними для вирощування трюфелю в Україні є регіони: Західна Україна, Черкаська, Одеська область, Херсон, Крим, частина Запорізької області.

«Це ті області, де залишилися старі плантації і на мою думку, це найбільш вигідні регіони. Але й майже всі області підходять для вирощування, просто необхідно більше доглядати за плантаціями», — радить експерт.

За словами Олександра Джиги, на вирощуванні трюфелів можна отримати до 96 тис. євро/га. Проте слід враховувати, що на максимальне плодоношення плантація виходить на 9-10 рік. При цьому на закладку 1 га необхідно витратити близько 10 тис. євро, догляд за плантацією додатково вартує близько 350-800 євро/рік.