15 лютого 2019, 12:30, Технології

Штучне листя здатне виробляти кисень в 10 разів ефективніше звичайних рослин

Штучне листя — це спроектована вченими система, яка реалізує схожі з природним фотосинтезом процеси. В результаті її роботи за допомогою сонячної енергії, води і вуглекислого газу продукується кисень. Про це повідомляє news.rambler.ru.

Починаючи з 2011 року вчені з різних куточків світу намагалися створити штучне листя, здатне очищати повітря та навіть виробляти біопаливо. Проте всі створені до цього прототипи могли працювати лише в лабораторних умовах.

При цьому, дослідники з Університету Іллінойсу в Чикаго раптово оголосили, що створена ними версія штучного листка здатна успішно трансформувати вуглекислий газ в кисень навіть за межами лабораторії.

У своїй роботі співробітники Іллінойського університету в Чикаго запропонували нову модифікацію штучного листя, яке здатне подібно рослинам засвоювати вуглекислий газ безпосередньо з повітря та виробляти синтетичне біопаливо в 10 разів ефективніше природних систем.

Для цього вчені помістили фотосинтезуючу систему в наповнену водою прозору капсулу з смоли на основі четвертинних амонієвих сполук. Така конструкція забезпечувала можливість випаровування води при нагріванні світлом, яка при проходженні крізь мембрану приводила до селективного захоплення вуглекислого газу з повітря.

«Оточивши штучний листок спеціальною мембраною, вся система стала готова для функціонування на відкритому повітрі, так само як і природне листя. Наша концептуальна розробка використовує лише легкодоступні матеріали і технології, які при комбінації дозволяють створити готовий до застосування штучний листок, який може зіграти значну роль в зменшенні кількості парникових газів в атмосфері», — зауважив керівник дослідження Меенеш Сінгх.

Згідно з підрахунками авторів, 360 створених за новою технологією листків розміром 1,7 на 0,2 м² дозволять отримувати близько 500 кг монооксиду вуглецю — основи для отримання синтетичного палива. За день така кількість листя, розміщена на площі 500 м, здатна зменшити концентрацію вуглекислого газу в радіусі 100 м² на 10%.

Дослідники сподіваються, що широкомасштабне застосування цієї технології дозволить в майбутньому знизити концентрацію CO2 в повітрі, вплинувши цим самим на глобальні зміни клімату.