7 лютого 2019, 15:30, Урожай

Частка живих рослин у посівах озимих на Хмельниччині сягає 100%

Про це інформує Департамент АПР Хмельницької ОДА.

При проведенні вибіркових обстежень озимих посівів в області спеціалістами виявлено часткову загибель шкідника, що складає 25-50%.

«При вибіркових спостереженнях чисельність мишоподібних гризунів становить: у посівах озимих зернових, від поодиноких нір до 1,0 жилих колонії на гектар.; у посівах озимого ріпаку від поодиноких нір до 1 кол/га; у посівах багаторічних трав — 2 жилих кол/га», — свідчать дані моніторингу.

У свою чергу обстеження посівів озимих культур показали, що стан перезимівлі рослин оцінюється як добрий. Рослини озимих зернових культур перебувають у фазі третій листок-кущення, мають добру регенеративну здатність при їх відрощуванні. Відсоток живих рослин становить 98-100%, загиблих 0-2%. На листках рослин озимої пшениці виявлено інфекційний запас збудників борошнистої роси, кореневих гнилей, септоріозу 1-2,5% з розвитком хвороби 0,5%.

«Враховуючи запас інфекції за сприятливих погодних умов навесні, у період відновлення вегетації, зокрема відносної вологості повітря 85% та помірної температури 16-22°С, що є оптимальною для розвитку хвороб слід очікувати розвиток і поширення хвороб від помірного до епіфітотійного. Такі посіви потребуватимуть фунгіцидного захисту», — зазначають спеціалісти.

Нагадаєм, посівні площі під озимими культурами в області цьогоріч становлять 245,4 тис. га. Детальніше про результати посівної озимих культур в розрізі областей та загалом по країні дізнавайтесь з інтерактивної карти «Посівна Онлайн 2018/19».