5 лютого 2019, 13:40, Технології

Американці шукають шляхи збільшення врожайності та стійкості картоплі до хвороб

Юнг Сонг — фахівець з хвороб рослин, з техаського дослідного центру AgriLife (США) разом зі своєю командою вчених випробовує більш складний спосіб редагування генів картоплі, пише agroday.com.ua.

У той час як більша частина досліджень, що проводяться в області редагування генів, передбачає їх вимкнення, Сонг використовує більш складний підхід «врізки», який сприяє збільшенню існуючих захисних реакцій рослин, коли вони вступають в контакт з патогенами.

У минулому дослідники намагалися контролювати захворювання шляхом надмірної експресії певних генів. Але це часто призводило до несприятливих наслідків, включаючи зниження врожайності та якості.

«Отже, ідея, яку ми приймаємо, полягає в тому, що спочатку ми визначаємо головний регулятор. Потім ми визначимо регулюючий елемент, що реагує на патогенні мікроорганізми, і нарешті ми поєднуємо ці два елементи. Потім використовуємо цей елемент для вираження реакції головного регулятора. Таким чином відповідь другого регулятора буде посилена при заражені патогеном», — розповідає вчений.

Паралельно, Сонг і його команда працюють ще над одним проектом — збільшення врожайності картоплі.

«Вилучивши деякі гени, що відповідають за клубнеутворення, урожай картоплі швидше за все збільшиться. Ці гени часто беруть участь в циркадних ритмах, а також в цвітінні. Наразі нас не хвилює цвітіння картоплі, ми піклуємося лише про бульби та урожай», — розповідає Юнг Сонг.

На думку вчених, проект по збільшенню врожайності набагато простіший і ефективніший, ніж завдання з підвищення стійкості картоплі до хвороб. Таким чином можливо досягти приросту врожайності на 10-20%. Результати даного будуть відомі вже через два роки.