31 січня 2019, 16:35, Технології

Комплексний підхід у боротьбі з бур'янами бобових збільшує ефективність захисту в 2-3 рази — експерт

Власним досвідом та рекомендаціями щодо захисту рослин поділився Кріс Вілленборг, професор Коледжу сільського господарства й біоресурсів Університету провінції Саскачеван, пише agroday.com.ua.

За словами науковця, у Канаді втрати врожайності бобових від забур’яненості становлять 20-40%, а в окремі роки — до 80%. У свою чергу резистентність бур’янів до гербіцидів у цьому сегменті зростає швидше.

В таких випадках Кріс Вілленборг радить використовувати різнопланову тактику «багатьох маленьких ударів», щоб отримати ефект синергії, який дасть кращий результат, ніж будь-який, навіть найсильніший гербіцид, сам по собі. За його словами, таким чином ефективність боротьби з бур’янами зростає в 2-3 рази.

Ці методи включають міжрядні обробітки, зміну густоти сівби, а також боротьбу з формуванням насіння сегетальною рослинністю. Окрім цього, Кріс Вілленборг радить звернути увагу на біологічні методи, наприклад, на корисних комах, які поїдають бур’яни.

«Комахи, що поїдають бур’яни, знищують значну частину сегетальної рослинності. Це дає змогу знизити інтенсивність сходів бур’янів. Найкраще — те, що вони працюють безкоштовно, адже харчуються насінням бур’янів», — зазначає фахівець.

Водночас він розвіює ілюзію того, що на більшості бобових вдасться обійтися зовсім без хімічних препаратів. Професор наголошує, що найефективніший захист — це інтегрована, виважена система, а не самі лише хімічні пестициди.

Також професор відзначає важливу роль у боротьбі з бур’янами агротехнічних заходів,  хоч вони й не настільки економічно ефективні, як хімічні. Окрім цього, бобові вимагають довгострокової стратегії боротьби з бур’янами, що включає сівозміну, адже багаторічні бур’яни можна контролювати і на культурі-попереднику.

«Важливим також є допосівне або досходове внесення гербіцидів суцільної дії. Ґрунтові гербіциди можуть забезпечувати контроль бур’янів на ранніх фазах вегетації. Що стосується післясходового внесення гербіцидів, то критично важливо забезпечити відсутність бур’янів у фазу 2-5 справжніх листків», — радить Кріс Вілленборг.

Дослідження показали, що оптимальним часом для внесення гербіцидів за вирощування сочевиці за цією технологією є фази 5-6 і 10 пар справжніх листків. Бур’яни, що проростають після фази 10 справжніх листків, мало шкодять врожаю.