25 січня 2019, 12:45, Технології

Доведено що рослини поступово втрачають здатність поглинати вуглекислий газ

Щорічно людство викидає майже 40 млрд тонн вуглекислого газу в атмосферу. Близько половини цих емісій вбирають рослини, пише motherboard.vice.com.

І хоча двоокис вуглецю необхідний рослинам для росту, вони можуть поглинати його лише до певної межі. Як вважають вчені з Колумбійського університету, здатність флори вбирати CO2 скоротили природні катаклізми — посухи і повені, що у свою чергу створюють негативний вплив на ґрунти.

Темпи, з якими рослини поглинають вуглекислий газ, в основному залежать від впливу гідрологічного циклу на ґрунт. Вчені використовували чотири різних кліматичних моделі для аналізу валової продуктивності біосфери — тобто обсягу вуглецю, який використовують рослини і ґрунт в конкретному регіоні за вираховуючи непоглинання вуглецю внаслідок лісових пожеж або вирубки лісів.

Дослідники звернули увагу, зокрема, на те, як вологість ґрунту впливає на продуктивність біому і проаналізували як довгострокові тенденції, так і вплив короткострокових подій, таких як посухи і повені.

За словами науковців отримані висновки виявились невтішними. З'ясувалося, що ці фактори вже скоротили здатність планети абсорбувати вуглекислий газ в його нинішньому обсязі. А якщо зміни вологості ґрунту продовжать знижувати продуктивність біосфери в тих же темпах, обсяг поглинання CO2 зменшиться вже до середини цього століття. Це призведе до серйозного збільшення концентрації вуглекислого газу в атмосфері і посилення впливу глобального потепління.

Нагадаємо, за останні 20 років концентрація парникових газів в атмосфері збільшилася на 41%.