24 січня 2019, 11:10, Насіння

Німецькі вчені запропонували метод обробки насіння електронами як альтернативу протруєнню

Йдеться про обробку насіння плазмою, що може стати сучасним, екологічним методом і повністю вільним від хімічних залишків процесом, без втрати біологічної ефективності або схожості насіння, пише news.agropages.com.

За словами представника Інституту Андре Вейдауера, технологія базується на біоцидному ефекті електронів з низькою енергією. Він зазначив, що із застосуванням такої технології не лише знищуються патогенні мікроорганізми, якими безпосередньо заражене насіння, а й таким чином забезпечується багаторічний захист. Оскільки відбувається «переривання ланцюга інфекції через загибель шкідливих мікроорганізмів, таких як бактерії і віруси».

«Прискорені електрони виробляються за принципом трубки Брауна. Коли між катодом і анодом подається висока напруга, електрони викидаються з катода і прискорюються , рухаючись в бік анода, завдяки різниці заряду. Таким чином вакуум, у якому перебувають електрони, від просторів, у яких переважає тиск навколишнього середовища», — пояснив він.

Вейдауер відзначив, що, регулюючи інтенсивність струму й енергію електронів, можна забезпечити захист від практично усіх збудників, які містяться всередині й на поверхні великої кількості насіння. Процес може бути використаний для зернових культур, овочів, спецій, трав та квіткових культур, і вже схвалений для використання в органічному сільському господарстві.

Експерт стверджує, що обробка насіння за допомогою електронів надасть посівному матеріалу низку переваг. Так, за допомогою цього методу можлива «повна відмова від використання хімічних агентів», а також запобігання розвитку резистентності. Він також підкреслив, що при цьому знижуються витрати на пестициди, і до того ж «електронна» обробка має більш тривалу дію порівняно з хімічною.