12 січня 2019, 09:25, Урожай

Сприятливі умови 2-го півріччя минулого року дали змогу аграріям Миколаївщини отримати непоганий врожай технічних культур

Про це виданню Агро-Юг розповіла Олена Піскун, директор департаменту агропромислового розвитку Миколаївської облдержадміністрації.

Як зазначила Олена Піскун, щороку в загальнодержавному обсязі Миколаївщина забезпечує 13,0% винограду, 7,0% соняшнику, 6,0% овочів, понад 4% зернових та зернобобових культур, 1,4% плодоягідних культур, 3,0% молока, майже 2% яєць, 1,3% м’яса у живій вазі. Все це виробляється на 5% площ нашої держави, а це майже 2 мільйони гектарів.

За її словами, дефіцит опадів призвів до поширення та поглиблення ґрунтової посухи. Надзвичайно рано були повністю вичерпані або майже вичерпані запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту під озимою пшеницею та ярим ячменем, що, в свою чергу, призвело до зниження урожайності ранніх зернових та зернобобових культур. І тільки завдяки пізнім зерновим культурам, насамперед таким як кукурудза на зерно, валовий збір якої становив понад 570 тис. т (або 150,8% до попереднього року), дали змогу вийти за валовим виробництвом зернових та зернобобових культур на рівень 2017 року, а саме 2,7 млн т.

Водночас, сприятливі кліматичні умови другого півріччя 2018 року дали змогу аграріям отримати непоганий врожай технічних культур, передусім провідної для області культури – соняшнику. Його валове виробництво перевищило 1 млн тонн (на 123,2% більше, ніж у 2017-му). Окрім цього, аграріями області отримано достатньо вагомий врожай ріпаку, який становив 88 тис. т, що порівняно з минулорічним більший на 125,9%.