4 грудня 2018, 15:45, ЗЗР

Знайдено шкідника для боротьби з амброзією полинолистою

Цих комах спеціально розводять і випускають на площі, засмічені амброзією. Смугастий листоїд може знищити 100% рослин амброзії степової зони. Він був привезений до Європи для боротьби з амброзією з Америки, інформує ГУ Держпродспоживслужби у Херсонській області.

Амброзієвий смугастий листоїд живиться виключно стеблами та листками амброзії полинолистої. Вчені вважають, що листоїди розмножуються хвилеподібно, на вузькій ділянці — до 50 тис. особин на 1 м². Багаточисельні трави створюють їм сприятливі умови. Для знищення амброзії на площі 1 м² необхідно від 200 до 400 особин.

За сезон самка амброзієвого листоїда відкладає від 100 до 1000 яєць. Зимують листоїди в ґрунті, на глибині 5 см. При інтродукції цього виду спостерігалося одне унікальне явище: на своїй батьківщині (в Америці) жук був не здатен літати, але, потрапивши до Європи, він придбав здібність до польотів (це і забезпечило його широке поширення) і настільки змінився, що європейські та азіатські популяції цієї комахи були описані як новий підвид.

Нагадаємо, амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L) — це алерген, який здатний привести до летального результату. У період цвітіння її пилок подразнює дихальні шляхи і ускладнює дихання людини. Це одна з головних причин, чому амброзію внесли до списку карантинних об’єктів.

Також амброзія завдає серйозної шкоди городнім, польовим і садовим культурам. Якщо амброзія починає рости на полі, то через кілька років вона повністю витіснить бобові, злакові та інші кормові культури.