4 грудня 2018, 10:35, Урожай

На завершення осінньої вегетації стан озимих краще минулорічного

Протягом третьої декади листопада в Україні спостерігалася в основному прохолодна погода з невеликою кількістю нерівномірних опадів, пише ukragroconsult.com.

«Середня температура повітря становила від мінус 3,9°С у Львівській до плюс 7,8°С в Херсонській областях. Максимальна температура повітря в найтепліші дні підвищувалася до 1,3-4,5°С тепла в Житомирській, Київській, Харківській, Дніпропетровській, Львівській областях, до 7-18°С в Херсонській області. Мінімальна температура в найхолодніші ночі знижувалася в Херсонській області до 6°С морозу, на решті території — до мінус 7-10°С», — йдеться в повідомленні.

Опади у вигляді дощу, мокрого снігу та снігу спостерігалися майже на всій території країни, але розподілялися вони нерівномірно. Середнє їх кількість становила від 1 до 39 мм. Сніговий покрив спостерігався в північних, західних і східних областях, висота його сягала 3-6 см. На кінець третьої декади листопада глибина промерзання ґрунту становила 4-16 см. Мінімальна температура на глибині вузла кущіння озимої пшениці знижувалася до 1-6°С морозу.

«У період 22-23 листопада середньодобова температур повітря перейшла через позначку 0°С в бік зниження. Почався зимовий період погоди. Протягом останнього тижня негативного впливу на зимівлю озимих культур не спостерігалося», — свідчать дані моніторингу.

Подальше стан озимих зернових культур буде повністю залежати від температурного режиму, наявності та величини снігового покриву.