27 листопада 2018, 15:55, Технології

У космос запустять дві теплиці з карликовими томатами

Біосистеми включають теплиці, насіння карликових томатів, одноклітинні водорості і синтетичну сечу. Мета проекту — перевірити можливості вирощування овочів на земній орбіті з використанням в якості живильного розчину очищеної сечі, пише dlr.de.

Місія покликана показати як біологічні системи життєзабезпечення можуть використовуватися для забезпечення людей продовольством під час довгострокових космічних подорожей.

«Усередині супутника розташовано дві оранжереї, кожна з яких функціонує як замкнута система. Основними елементами цих систем є біофільтр і зелені водорості (Euglena gracilis). Біофільтр складається з камери об'ємом 400 мл, заповненої лавовим камінням. Бактерії осідають на цих пористих каменях і всередині них, перетворюючи сечу в живильний розчин. Отримана рідина використовуватиметься для культивування томатів», — говорять науковці.

Тим часом водорості Euglena gracilis транспортуватимуться у вигляді зеленого розчину об’ємом 500 мл. У ході експерименту водорості додатково вироблятимуть кисень та слугуватимуть індикатором надмірного рівня аміаку в систему, що може виникнути у разі збою роботів біофільтра.

«Ми використовуємо властивості організмів для перетворення відходів в речовини, які нам необхідні для вирощування сільськогосподарських культур. Таким чином, ми готуємо життєво важливу основу для забезпечення космонавтів їжею в майбутніх довгострокових місіях», — зазначають ініціатори даного проекту.

Усі процеси які відбуватимуться у ході експерименту фіксуватиметься на камери та передаватиметься в GSOC і Центр підтримки користувачів Microgravity (MUSC). Світлодіодне освітлення забезпечуватиме денний і нічний ритм. Окрім цього, на борту супутника Eu: CROPIS знаходитимуться два пристрої RAMIS, які визначатимуть радіаційне забруднення всередині та зовні теплиць.

У ході першої частини експериментальної фази шляхом зміни швидкості обертання супутника будуть створені гравітаційні умови, подібні до тих, що на Місяці (20 обертів за хвилину). На цьому етапі в експлуатацію вступить перша теплиця. На другому етапі дослідження супутник почне моделювати гравітацію на Марсі, обертаючись 32 рази за хвилину.