27 листопада 2018, 11:45, ЗЗР

В Україні зростає поширення західного квіткового трипса

За даними Держпродспоживслужби, станом на кінець 2017 року в цілому по Україні площа під карантином по західному квітковому трипсу становить 12,59 га, пише agrotimes.net.

Заражені тепличні господарства виявлені в чотирьох областях: Дніпропетровській, Донецькій, Тернопільській та Херсонській.

«Західний квітковий трипс пошкоджує понад 500 видів рослин із 50 ботанічних родин відкритого і закритого ґрунту. Крім овочевих і квітково-декоративних культур, живиться також різноманітними бур’янами», — йдеться в повідомленні.

Особливо великої шкоди цей вид завдає культурам закритого ґрунту, зокрема огіркам, томатам, квітковим, приводячи до деформації і опадання квітів, зав’язей.

Карантинні шкідники і хвороби: хто вони, як їх розпізнати і як боротися?
Читати по темі

Як зазначають фахівці, зниження врожайності огірків, квіткової продукції може сягати до 50% і більше. Втрати бувають значними через перенесення трипсами збудників вірусних хвороб (TSWY, TSV тощо) у томатів, перцю, тютюну.

Карантинний вид, оселяючись у теплицях, швидко витісняє інші види трипсів, набираючи домінуючого значення. За температури понад 35°C розвиток трипсів призупиняється.