21 листопада 2018, 18:10, Україна

Закинуті яблуневі сади в Україні сертифікують як органічні дикороси

Так вважає Іван Гавран, провідний фахівець з сертифікації, керівник відокремленого підрозділу компанії «Органік-стандарт» в м. Одеса, пише agroday.com.uа.

«Все просто — прийшли в кінці сезону, зібрали, сертифікували, відправили. Причому експортуються і свіжі фрукти, і перероблені на концентрат», — говорить фахівець.

Переважна більшість органічного експорту в ЄС серед плодоовочевої групи — дикороси. Цьому процесу є свої передумови, в тому числі, відсутність контролю з боку держави, пояснює фахівець.

«Однієї лише чорниці експортується 3-4 тис. тонн. Ожини, звісно, менше. В цьому році її продали 200 тонн. Також експортується журавлина. Теоретично є можливість сертифікувати експорт горіхів як органічних дикоросів. Але цьому заважають «спеціальні» умови на митниці», — говорить Іван Гавран.

Додаючи, що високий попит на імпортні органічні продукти в ЄС зумовлений тим, що потреба в органіці там зростає набагато швидше, ніж площі під таким виробництвом. Це у свою чергу відкриває українським виробникам велике поле для діяльності. Наприклад, лише підприємства, сертифіковані за системою «Органік стандарт» за останній рік експортували в ЄС 160 тис. тонн продуктів.