15 листопада 2018, 08:30, Урожай

З гектара цукрової кукурудзи можна отримати 100 тис. грн прибутку

За оцінками експертів, площі цукрової кукурудзи в Україні складають близько 6 тис. га. У той же час гравці ринку відзначають, що більшість фермерів, які почали вирощувати цю культуру, не мають наміру від неї відмовлятися — занадто привабливими виглядають перспективи отримати від кожного гектара цукрової кукурудзи до 100 тис. гривень чистого прибутку. Однак таких високих результатів можна досягти тільки завдяки виваженій маркетингової стратегії і чітко розрахованим термінам збирання врожаю, пише pro-of.com.ua.

Цукрова кукурудза: теплолюбна та рентабельна
Читати по темі

На думку експертів, найбільш оптимальною стратегією вважається так званий «тривалий сезон» — сівба декількох гібридів з різними термінами дозрівання: ранній, середній та пізній. Або одного і того ж з перервою в кілька тижнів. Завдяки цьому можна розтягнути період збирання врожаю до кількох місяців. Звідси випливає і друга проблема — збирання врожаю.

Якісне збирання цукрової кукурудзи вимагає великої кількості ручної праці як у процесі самого збирання, так і пізніше, під час сортування. І саме цей фактор, на думку виробників, стримує великий бізнес від заповнення цієї ніші, залишаючи її поки що малим фермерам.

Разом з тим, в процесі збирання є ще низка нюансів, які необхідно враховувати. Зокрема, температура качанів під час збирання не повинна перевищувати 15ºС. Це обумовлює одну з базових технологічних рекомендацій: збирати кукурудзу вранці, до того, як качани прогріються на сонці.

За словами експертів, останніми роками спостерігається значне зростання інтересу до цукрової кукурудзи. Завдяки невибагливості цієї культури при вирощуванні попит на неї є як серед виробників, так і споживачів.