14 листопада 2018, 17:59, Урожай

Фермер з Одещини експериментує з вирощуванням лохини, батату та фісташки

Перше, чим серйозно зайнявся 5 років тому зайнявся фермер з Одещини була лохина. Ягодою засадив п’ять соток. Результат перевершив всі очікування: з одного куща фермер отримав до 1,5 кг ягід. Після цього він вирішив вирощувати цю ягоду в промислових обсягах, пише dumskaya.net.

«Посадковий матеріал фермер придбав в Польщі, саджанці були розмноження методом In vitro (з пробірки). З 5 тис. саджанців близько 150 загинули, решта ж добре прижилися і навіть дали перші плоди — всього більше 350 кг ягід. Цього року лохиною засадив 80 соток», — розповідає Андрій Петков.

Втім лохина — це не єдина культура, якою всерйоз зацікавився Ізмаїльський підприємець. Також в планах у фермера виробництво фісташки. У цьому році  на 1,5 га землі Андрій висадив 400 сіянців горіха, які згодом будуть слугувати деревами, на яких будуть прищеплювати фісташки.

«Фісташка, як культура, цікава з двох основних причин: вона добре росте в посушливих регіонах і практично не вимагає поливу. А також фісташкові горіхи добре оцінюються на ринку. Але дерева починають плодоносити лише через 6-7 років», — додає садівник з Одещини.

А ось вирощування якої культури не вимагає довгого очікування, так це батату. Для початку Андрій Петков висадив батат всього на двох сотках. В результаті з невеликої ділянки вдалося зібрати 350 кг плодів. На наступний рік під солодкою картоплею фермер планує виділити 80 соток.

Цього року Андрій Петков висадив чотири сорти батату. За словами фермера, в цілому він задоволений результатом, і в наступному році збирається зробити на нього ставку. Єдине, що викликає занепокоєння — це попит на товар, про який в регіоні відомо поки небагато.