9 листопада 2018, 15:50, Посівна

Потепління сприятиме поширенню хвороб та шкідників у посівах озимих культур

За результатами фітосанітарного моніторингу Держпродспоживслужби, на 5-27% площ озимих зернових культур південних, центральних та східних регіонів помічено неінтенсивне живлення личинок (ІІ-ІІІ віку) хлібної жужелиці та гусениць (ІУ-УІ віку) озимої совки які в допороговій чисельності пошкодили до 6% рослин. Також, у посівах розвиваються та шкодять личинки злакових мух та попелиці.

Повідомляється, що в Городищенському районі Черкаської області на посівах озимої пшениці раннього строку посіву виявлено розвиток пшеничного кліща, яким було пошкоджено 16% рослин в слабкому ступені.

«Живлення пшеничного кліща на сходах озимої пшениці, як й інших сисних шкідників (цикадок і попелиць), виснажує рослини, значно знижує їх зимостійкість, а при масовому розмноженні може призвести до загибелі сходів. Подальший розвиток та шкідливість фітофагів залежатимуть від погодних умов», — наголошують фахівці.

Повсюди на 2-15, максимум на 30% обстежених площ озимих пшениці, ячменю та жита борошнистою росою, септоріозом, гельмінтоспоріозом, бурою листковою іржею, подекуди кореневими гнилими уражено 1-10, осередково в господарствах Миколаївської області 25% рослин (гельмінтоспоріоз на ячмені) у слабкому ступені.

У посівах ріпаку на 8-25% обстежених площ пероноспорозом, альтернаріозом, фомозом, охоплено 2-10% рослин. Наявність позитивних температур та краплинної вологи у подальшому сприятимуть розвитку та поширенню хвороб у посівах озимих культур.