7 листопада 2018, 08:35, Україна

Клімат півдня України сприятливий для вирощування арахісу

Спочатку херсонський фермер починав вирощувати арахіс задля експерименту, проте оцінивши рентабельність, площі під культурою поступово розширив, пише merezha.co.

«Арахіс дуже вигідна культура. Собівартість земляних горішків приблизно 15-16 грн/кг, а продаю майже вдвічі дорожче. Я починав із невеличкої ділянки — 10 кв. м. Вирішив поекспериментувати: хотів перевірити чи наші кліматичні умови будуть сприятливими для примхливого екзота», — розповідає Микола Голобородько.

За його словами, арахіс найкраще росте при температурі повітря 25-27°С. При цьому культура дуже боїться приморозків, тому щовесни посіви варто вкривати агроволокном. Висіває насіння фермер з Херсонщини лише в добре прогрітий ґрунт — температура землі має бути не менше як 15°С. Для цього робить канавки завглибшки до 6 см. Відстань між насінинами 15-20, а в міжряддях до 70 см.

«Однієї весни поспішив: не дочекався оптимальної температури. Думав, арахіс швидше проросте й дозріє, але… Так, сходи з’явилися, і досить дружно. Щоправда, на більше в них не вистачило сил. Відтак зaгинули, відтоді не ризикую. Тепер зазвичай висіваю арахіс у травні — в першій чи другій декаді. Землю обов’язково рихлю — декілька разів протягом періоду вегетації, і підгортаю. Це підвищує врожайність майже на 70%. А в посушливі роки культуру зрошую», — ділиться фермер.

Збирає врожай Микола Голобородько до перших приморозків.

«Горіхи викопую разом із кущем, струшую землю та на 10 днів залишаю у полі під сонцем. Якщо ж погода несприятлива, просушую під дахом. Лише тоді відокремлюю. Колись вирощував картоплю. Тепер же на цьому полі культивую арахіс», — додає Микола Голобородько.

Цьогорічний врожай господар уже зібрав, половину реалізував у магазини, супермаркети та окремим торговцям.