5 листопада 2018, 16:25, Технології

За дефіциту вологи симбіоз проса з чагарником дозволяє збільшити продуктивність культури на 900%

Дослідження, проведене американським ґрунтознавцем Річардом Дікком показало, що чагарник виду Guiera senegalensis, висаджений поряд з просом, може допомогти рослинам спільно використовувати важкодоступні підземні води, тим самим істотно збільшити виробництво однієї з основних зернових культур в Африці, пише hightech.fm.

Річард Дік і його дослідницька група розробили інноваційну систему управління рослинництвом, названу «оптимізованою системою чагарників». Їх підхід передбачає різке збільшення щільності чагарників на полях африканських фермерів, з 300 до 1,5 тис. рослина на гектар площі.

Поряд зі збільшенням врожайності, ця система покращує якість ґрунту, підвищує вміст поживних речовин в культурах і на п'ятнадцять днів скорочує час дозрівання.

«Щоб вижити, люди в цій частині Землі покладаються на місцеві культури. Пошук шляхів збільшення виробництва продуктів харчування, особливо в умовах сильної посухи має вирішальне значення. При цьому населення продовжує зростати, землі не більшає, а врожайність залишається незмінною», — зазначив науковець.

Овес чи просо: приказок про них багато, а от вирощувати їх не хочуть
Читати по темі

За його словами, пошук природних, простих у використанні рішень для годування зростаючого населення особливо актуально для Західної Африки. В інших регіонах світу, включаючи Південно-Східну Азію і Південну Америку, фермери компенсують зростання потреби у с/г продукції  шляхом використання добрив і пестицидів. Але в Сенегалі і сусідніх країнах сільське господарство залежить виключно від природних умов — виробники зазвичай не використовують добрива або пестициди і не мають ресурсів для зрошення культур.