4 листопада 2018, 10:35, Україна

Визначено рейтинг успішних органічних агропідприємств України

Починаючи з 1999 року загальна площа органічних сільськогосподарських угідь зросла на 300%. Щодо України, то згідно даних Федерації органічного руху площа земель, що обробляються відповідно до принципів органічного землеробства, з 2002 до 2015 року збільшилась на 250%, повідомляє AgroPolit.com з посиланням на Baker Tilly.

З огляду на зростання популярності продуктів, вирощених без застосування хімічних препаратів, органічне фермерство виглядає привабливою галуззю для інвестування. Деякі українські підприємці вже повною мірою оцінили переваги такого бізнесу. Baker Tilly обрала 5 найбільш вдалих проектів.

ПП «Агроекологія» — найстаріше в Україні сільськогосподарське підприємство, що працює виключно за технологіями органічного землеробства. Загальна площа його угідь складає більш ніж 8 тис. га, а історія «Агроекології» налічує майже 40 років. Підприємство повністю відмовилось від застосування хімічних добрив. Натомість використовують гній і рослинні залишки, раз на чотири роки урожай залишають незібраним. Крім вирощування зернових, підприємство займається тваринництвом і переробкою продукції. «Агроекологія» виробляє соняшникову олію та різні види борошна.

ПрАТ «ЕтноПродукт» — українсько-швейцарське підприємство засновано у 2008 році. На сьогодні компанія володіє 4 тис. га екологічно чистої землі в Чернігівській області, а також фермою, на якій утримують 1 тис. голів великої рогатої худоби. Підприємство займається повним циклом переробки і постачає не сировину, а вже готовий сертифікований продукт: сире і пастеризоване молоко, сметану, кефір, йогурт, масло, мед, м'ясо, ковбаси, овочі, а також зернові й бобові.

ПП «ГАЛЕКС-АГРО» — ще один українсько-швейцарський проект. В Житомирській області представники підприємства знайшли ділянку сільгоспугідь, що не оброблялась близько 20 років, що дозволило зекономити час для отримання органічного сертифікату. Компанія володіє молокозаводом потужністю 30 тонн на добу, а також обробляє 8,5 га екологічно чистих земель.

ТОВ «Органік Оригінал» (ТМ «Екород») за 6 років вийшло до топових еко-виробників. Гасло компанії, зорієнтованої на виробництво бакалії, звучить так: «Екород — натуральний город». Підприємство має досягнення не лише в Україні: у Варшаві на Organic Marketing Forum соняшникову олію холодного віджиму «Екород» було визнано кращим органічним продуктом Східної Європи 2013 року.

ТОВ «Старий Порицьк» — один із небагатьох прикладів, коли органічний бізнес розвивався не з нуля: у 2010 році його власник трансформував традиційне господарство у екологічно чисте. Основні напрямки діяльності компанії — молочне тваринництво і рослинництво. В 2016 році «Старий Порицьк» розширив виробництво, заснувавши першу на території Західної України органічну сироварню. Тут пропонують вершкове масло, моцарелу, сулугуні, бринзу та інші види сиру.