31 жовтня 2018, 12:30, Урожай

Похолодання сприяло зниженню активності шкідників у посівах озимих

На полях триває малоактивне живлення злакових мух (шведської, гессенської, чорної пшеничної, опомізи), за чисельності 0,6-2,0 екз. на кв.м, пошкоджено 0,5-2% рослин, інформує Держпродспоживслужба.

Рослини озимих колосових культур здебільшого перебувають в фазах сходи — третій листок, початок кущення, озимий ріпак — у фазах сходи — 5-8 листків, формування розетки. Стан посівів характеризується в основному як задовільний, на окремих площах сходи зріджені, що зумовлено недостатньою кількістю вологи в ґрунті під час посіву культур.

Карантинні шкідники і хвороби: хто вони, як їх розпізнати і як боротися?
Читати по темі

В степових, подекуди лісостепових областях, після випадіння опадів, у посівах озимої пшениці, розміщених здебільшого після стерньових попередників, активізувалось живлення личинок хлібного туруна (жужелиці), які за середньої чисельності 0,2-2, екз. на кв.м пошкодили до 7% рослин. Також, у посівах живляться гусениці озимої совки старших віків, які за чисельності 0,3-2 екз. на кв.м пошкодили до 5% рослин.

Вищезазначені погодні умови сприяли розвитку та поширенню хвороб, насамперед у ранніх загущених посівах озимої пшениці, де борошнистою росою, септоріозом, бурою листковою іржею, кореневими гнилями уражено 2-6% рослин (Львівська, Черкаська обл.).

Тим часом повсюди у посівах озимого ріпаку триває живлення несправжніх гусениць ріпакового пильщика, де ними пошкоджено 4-6% рослин у слабкому та середньому ступенях. Переважно у степових та лісостепових областях хрестоцвіті блішки за чисельності 1-3 екз. на кв.м пошкодили 5-10% рослин. Також у посівах культури харчуються попелиці, ріпаковий листкоїд, білани, листогризучі совки. У західних та центральних областях через зниження температури повітря активність шкідників знизилась.

В осередках 2-8% рослин озимого ріпаку уражені пероноспорозом, фомозом, альтернаріозом, білою плямистістю.