31 жовтня 2018, 08:35, Посівна

Стан посівів озимих культур на більшості площ оцінюється як добрий та задовільний

На початку третьої декади жовтня запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту (0-20 см) під озимими культурами на більшій частині площ країни оцінювалися як недостатні (11-20 мм) і незадовільні (1-10 мм), повідомляє УкрАгроКонсалт.

Зазначається, що на багатьох площах Донецької, окремих площах Херсонської, Миколаївської та Одеської областей орний шар ґрунту протягом місяця був майже або повністю сухий. Тим часом достатнє і оптимальне зволоження орного шару ґрунту спостерігалось в Чернівецькій, Івано-Франківській, на багатьох площах західних та центральних областей.

«Середньодобова температура повітря в третій декаді жовтня коливалася від 5,3 до 14,5°С тепла (на 2,9-6,7°С вище норми), а в південних, Кіровоградській, Дніпропетровській, Донецькій областях — до 13,7-15,9°С. Максимальна температура повітря в західних областях сягала позначки 15,2-16°С, в північних — 20-21,3°С, в східних і центральних — 23,0-25°С, в південних — 21-26°С. Мінімальна температура повітря в нічні години знижувалася від 3-8С тепла (на півдні) до 2°С морозу, на поверхні ґрунту від 0°С до 3°С морозу (на сході)», — йдеться в повідомленні.

Опадів протягом останнього тижня на території країни майже не було, тільки в Київській, Житомирській та Чернігівській області пройшли незначні дощі (від 2 до 5 мм). У західних областях опади випали у вигляді дощу і мокрого снігу, в кількості 33,1 мм.

Рослини пшениці озимої, жита і тритикале перебувають на початку другого етапу органогенезу (фаза кущіння). Стан посівів оцінюється фахівцями як добрий.

Тим часом у рослин озимого ріпаку триває утворення листової розетки. Стан посівів оцінюється як добрий та задовільний. Втім, через посушливих умов на окремих площах центральній частині Херсонської області відзначалася зрідженість посівів, на сході області спостерігається передчасне пожовтіння листя нижнього ярусу. Запаси продуктивної вологи під озимим ріпаком в орному шарі  оцінюються як незадовільні.