28 жовтня 2018, 12:12, Україна

Україна лідирує серед європейських країн за площею сільгоспугідь

Білоруський стартап OneSoil запустив інтерактивну карту сільськогосподарських полів, в яку входить 42 європейські країни і США. У своїй роботі OneSoil використовує алгоритм штучного інтелекту для аналізу супутникових знімків для детального визначення площі полів та вирощуваних культур, пише ain.ua.

У OneSoil Map Україна посідає друге місце за площею угідь після США з показником площ 35,9 млн га (2 млн ділянок). На третьому місці розташувалася Франція з площею 25,7 млн ​​га, поділеною на 7 млн ​​ділянок.

Згідно даних карти, в Україні найбільш активно площі засівають кукурудзою (14,8 млн га), пшеницею (5,4 млн га) та багаторічними травами (4 млн га).

За сукупною площею полів лідирує Одеська область — 2,4 млн га. Середня площа ділянки становить 17,9 га.

Карта OneSoil

Інтерактивна карта OneSoil Map дозволяє відслідковувати, як змінювалися поля за останні три роки. У своїй роботі автори проекту використовували дані Європейського космічного агентства, а також інструментарій від Mapbox.

На збір інформації пішло понад 3 роки, а на візуалізацію — близько шести місяців. Наразі в базу занесені понад 60 млн угідь. Окрім цього, система вміє розпізнавати близько 20 видів сільськогосподарських культур.

За словами Олександра Яковлєва, співзасновника OneSoil, їх розробка допоможе відстежити глобальні та локальні сільськогосподарські тренди. До 2019 року на карту планують додати дані з Південної Америки та Австралії. До 2020 року в планах OneSoil — охопити весь світ.