24 жовтня 2018, 12:16, Добрива

До весняної посівної добрива здорожчають на 15-20% — експерт

Про це в матеріалі на Latifundist.com розповів Віталій Саблук, заступник директора Інституту аграрної економіки.

За його словами, добрива на складах є, проте в очікуванні зниження цін аграрії відкладають закупівлі до весни.

«Ситуація аномальна! Забезпеченість аграріїв добривами становить всього 65%. Це один з найнижчих показників в останні роки. Фермери вичікують вигідних цін, але це помилка!», — говорить Віталій Саблук.

Зазначаючи, що фінансові втрати аграріїв можуть навпаки — зрости ще більше. Відомо, що ефективність азотних добрив максимальна при передпосівному внесенні і внесенні під час сівби. При більш пізніх термінах вегетації ефективність може знизитись на третину. При нинішньому рівні забезпеченості добривами, кожен третій гектар ризикує недоотримати азотні добрива. Якщо ситуація не зміниться, то знизиться і валовий збір озимих культур. За прогнозами експертів, в порівнянні з 2018 роком валовий урожай може знизитись на 2% (0,5 млн тонн).

«Дощові кінець червня і перша половина липня не дозволили аграріям отримати бажані обсяги якісного врожаю ранніх зернових, продаж яких забезпечив б їх необхідними фінансами для збирання пізніх зернових, соняшнику та якісного посіву озимих. В першу чергу під «економію» потрапили закупівлі добрив, активність на ринку значно знизилася. У відповідь виробники утримали ціни, не підняли їх у повній мірі слідом за курсом долара США і ціною газу, але це сформувало помилковий сигнал ринку: більшість аграріїв розраховує, що така ситуація збережеться і вирішили приберегти фінанси до весни, ближче до терміну посівної ярих культур. Але проблема в тому, що до весни з'явиться нова продукція, яка буде на 15-20% дорожче. Тому навесні заощадити не вдасться», — зазначив Віталій Саблук.

Осіння посівна: дефіцит вологи і дефіцит коштів
Читати по темі

Додаючи, що під особливою загрозою — продовольча пшениця. На прикладі 2018 року видно до чого це може привести: дощовий липень став причиною зниження врожаю ранніх зернових на 7%. При цьому найбільше постраждала пшениця. Через зниження обсягів і якості аграрії недоотримали 10-15% доходу або 3,5-4 млрд грн. Очевидно, що зниження внесення добрив в цьому році підвищує ризики втрат, і ситуація в наступному році може повторитися.

Щоб не погіршити майбутній фінансовий результат, експерти Інституту аграрної економіки радять фермерам: не варто розраховувати, що низькі ціни на добрива збережуться в зимові місяці, їх вигідніше купувати сьогодні. Тим більше, що в цьому році на ринку достатня пропозиція якісних добрив українських виробників і їх можна купити в розстрочку, через аграрні розписки або форвардні контракти.