20 жовтня 2018, 14:00, Світ

ТОП-5 світових знаменитостей — прихильників органічного землеробства

Принц Чардьз

Для принца Чарльза садівництво — не просто хобі, а заняття, яке може приносити як задоволення, так і непоганий дохід. Він почав вирощувати органічні овочі та фрукти в 33 роки, заявивши, що хоче підняти сільське господарство в Британії. Щоб втілити свої плани в життя, принц купив маєток у графстві Глостершир, де своїми руками обробляв грядки і, за його власним визнанням, спілкувався з рослинами. Коли зусилля стали приносити свої плоди — в прямому сенсі цього слова, Чарльз навіть відкрив свою крамницю, де продавалися не тільки овочі і фрукти, але і випічка, м'ясо, молоко, джем і навіть косметика, зроблена на основі екстрактів та витяжок з рослин. У 2013 році магазин довелося закрити з економічних причин, але продукцію, вироблену королівською фермою, сьогодні можна купити в Інтернеті. Захоплення принца Чарльза органічним землеробством надихнуло його на написання власної книги: «Елементи органічного садівництва», яку він видав у 2007 році.

Стінг

Ще один любитель органічного землеробства — співак Стінг. Овочі, фрукти і злаки він вирощує на двох фермах — у Великій Британії (Лейк Хаус) і Італії (Іль Паладжіо). Стінг пишається тим, що не застосовує в своїх господарствах пестициди, мінеральні добрива на синтетичній основі та регулятори росту. Надлишки отриманого врожаю музикант продає — неподалік від Іль Паладжіо є невелика крамниця.

Джулія Робертс

Джулія Робертс вирощує органічні фрукти і овочі на своїй фермі в штаті Нью-Мексико. Обробляє поля за допомогою трактора, який працює на біопаливі і який актриса водить сама. Робертс пишається тим, що може приготувати обід із зібраного зі своїх грядок врожаю і нагодувати нешкідливими, органічними продуктами як свою сім'ю, так і гостей.

Елізабет Герлі

Елізабет Герлі ферму в графстві Глостершир подарував її колишній чоловік — індійський мультимільйонер Арун Найар. Актрисі так подобалося господарювати на землі, що вона почала подумувати про придбання землі під другу – цього разу в графстві Хартфордшир, поруч зі своїм розкішним особняком. «Моя сільськогосподарська імперія розширюється», – усміхалася тоді Герлі в розмові з журналістами. Шанувальники з подивом дізналися, що Елізабет — не гламурна діва, а звичайна жінка, яка не боїться місити бруд в гумових чоботях і доглядає за грядками і тваринами. Але несподівано для всіх у 2015 році актриса виставила свою ферму на продаж – кажуть, вона просто втомилася від роботи на землі.

Джейсон Мраз

Для музиканта Джейсона Мраза заняття садівництвом — логічне продовження його світогляду: він є прихильником такого популярного сьогодні здорового способу життя, вегетаріанцем і сироїдом. На своїй фермі на півночі Сан-Дієго він спочатку вирощував різноманітні овочі тільки для себе, але потім подумав, що хобі може стати джерелом заробітку, і поставив його на промислову основу. Спеціалізуватися Джейсон вирішив на авокадо, якого щороку збирає тисячами кілограмів.