19 жовтня 2018, 08:35, Україна

Південь України придатний для вирощування кунжуту на зрошенні

У державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, занесено 4 сорти кунжуту: Боярин, Кадет, Гусар та Ілона, повідомляє agro-yug.com.ua.

При вирощуванні кунжуту фахівці рекомендують враховувати особливості екотипу культури.

«Оскільки південь України відрізняється низькою відносною вологістю повітря, то для регіону найбільш підійде сорт кунжуту, що створений на основі далекосхідного екотипу, який відрізняється скоростиглістю і стійкістю до бактеріозу. А ось середньоазіатські та закавказькі сорти не можуть бути використані на півдні України», — радять фахівці.

Недоліками вирощування кунжуту може бути відносна його схильність до ураження грибними і бактеріальними хворобами, яка завжди проявляється при культивуванні на Півдні України завезених з інших країн нерайонованих сортів.

Окрім цього, кунжут є теплолюбною рослиною. Нетривале зниження температури нижче 15°С істотно затримує появу сходів, адже зростання рослин при цьому припиняється. Лише при оптимальному забезпеченні ґрунтовою і повітряною вологою кунжут дає добрий урожай, а при вирощуванні на богарних землях в умовах посухи його врожайність різко знижується.

Враховуючи тривалий вегетаційний період і можливість дозрівання у вересні, кунжут слід вирощувати в умовах зрошення. На Півдні України необхідна для посіву кунжуту температура ґрунту зазвичай встановлюється в кінці квітня-початку травня, а граничний термін сівби — середина другої декади травня.

Довідка: кунжут сезам індійський (Sesamumindicum L.) — однорічна трав’яниста рослина. Висота його досягає 150 см, але залежить від умов вирощування. Насіння кунжуту дрібні та за формою нагадують насіння льону. Кунжутне насіння за кольором буває білим, жовтим, коричневим та чорним. Насіння кунжуту містить 55-60% олії і 24% білка.

Світовими лідерами з виробництва кунжуту в світі є: Індія, Китай, М’янма, Ефіопія, Нігерія, Танзанія та Судан. Однак найбільш продуктивні кунжутні ферми розташовані в Греції, де в 2013 році були зареєстровані найбільші продуктивності на гектар.