17 жовтня 2018, 16:55, Україна

Український садівник створив унікальний розплідник волоських горіхів

В Глибоцькому районі у Чернівецькій області господарство Сафрона Фарфуляка орендує близько 100 га земель, 10 з яких відведено під волоський горіх, пише uatv.ua.

«Сільським господарством почав займатись 10 років тому, спочатку посадили сади — 30 га яблуні, 30 га смородини. Уже чотири роки, як зайнялися саджанцями горіха. Практично у мене агронома немає — я сам і агроном, і директор господарства. Зараз на горіховому господарстві у нас є головний технолог, який пропрацював в Голландії, Чехії та має великий досвід. На сьогоднішній день він керує технологією вирощування горіха», — розповідає Сафрон Фарфуляк.

Горіхи буковинського садівника найбільш адаптовані до українських умов, адже вирощують їх на гірській території, де температура повітря на кілька градусів нижча, ніж в обласному центрі.

Потенціал тамтешнього саду становить близько 20 тис. саджанців на рік. Особлива гордість фермера — власна лабораторія, де проводитиметься прищеплення горіхів. На території України вона унікальна. Ціна щепленого саджанця горіха досягає 12 євро.

«Наша станція забезпечує посадковим матеріалом господарства-розплідники Черкаської, Житомирської, Миколаївської областей. Сорти характеризуються цінними господарськими показниками. Вихід ядра у них від 46 до 53%. Це дуже високий показник», — розповідає селекціонер Наталія Гаврилець.

Зараз на плантації Сафрона Фарфуляка вирощують 14 сортів горіха, які реалізують на продаж, в планах — розширення насаджень та вихід на експорт.