17 жовтня 2018, 12:35, Посівна

Погодні умови початку жовтня сприяли розвитку посівів озимих культур

Середньодобова температура повітря коливалася від 0,6°С до 3,0°С тепла в західних областях, на решті території — від 9,4°С до 12,7°С, повідомляють в «УкрАгроКонсалт».

«Починаючи з 7 жовтня, на більшості територій спостерігалося незначне підвищення температури повітря. Тим часом в окремих областях на Заході та Півночі зафіксовано зниження температури на поверхні ґрунту до 0-1°С морозу», — йдеться в повідомленні.

Тим часом опади, що відзначалися протягом першої декади жовтня на всій території країни, істотно поповнили вологозапаси ґрунту, що у свою чергу створило сприятливі умови для сівби та початку вегетації озимих культур.

«На більшості площ спостерігалося достатню і оптимальне зволоження орного шару ґрунту. Недостатнє зволоження ґрунту зафіксовано лише на невеликих площах південних і східних областей», — відзначають аналітики «УкрАгроКонсалт».

Що готує нам нинішня зима? — довгостроковий прогноз від метеоролога
Читати по темі

В цілому погодні умови протягом останнього тижня були сприятливими для отримання сходів і початкових фаз розвитку озимих культур. На сьогодні лімітуючим фактором є тепло, дефіцит якого поступово посилюється.

Стан посівів озимої пшениці оптимальних термінів сівби оцінюється як хороший. Стан посівів озимого ріпаку оцінюється як задовільний та добрий. Рослини ранніх строків сівби перебувають в фазі 6-8 справжніх листків.