12 жовтня 2018, 10:15, Україна

На ринку лікарських рослин спостерігається дефіцит ромашки та календули

За його словами, приблизно половину вирощеного Україна відправляє на експорт. При цьому якраз ЄС можна вважати найбільш перспективним ринком збуту, пише seeds.org.ua.

Проте налагодити стабільні поставки заважає неналагодженість українського виробництва.

«Цього року в дефіциті вітчизняних підприємств — м’ята, меліса, також шавлія та корінь солодки. Через масовий відтік трудових ресурсів з держави ціна на суцвіття липи зросла до 10 доларів/кг, а вартість сушеної шипшини піднялася в ціні до 1,43 доларів/кг.», — розповідає експерт.

Навіть лікарську ромашку знайти на ринку складно, Україна вже сама її імпортує, говорить Пундор. Також серед позицій імпорту — квіти календули, корені алтею та валеріани.

«Загалом на зовнішньому ринку закуповується трохи більше 1000 тонн лікарських рослин приблизно на 2 млн. доларів. Для порівняння, експорт з України за 8 місяців цього року склав 8,8 млн. доларів», — йдеться в повідомленні.

Тим, хто хоче розпочати власну справу з вирощування ліктрав, фахівець радить звернути увагу на те, що ринок досить вузький. Масова посадка будь-якої монокультури відразу ж вплине на зниження її ціни.

 «За кордоном всі розуміють, кому будуть продавати сировину ще до того, як почнуть її вирощувати», — зазначає фахівець.