8 жовтня 2018, 17:40, Урожай

Молдова зазнає катастрофічних втрат врожаю через низьку якість цукрових буряків

Як стверджують фахівці-цукровари, європейські підприємства такий буряк взагалі відмовилися б брати. У процесі переробки такого, буквально «чорного» буряка цукор часто не кристалізується, а весь йде в мелясу, пише ukrsugar.com.

За словами Валері Нікушора, директора по сировині Дрокійського заводу Sudzucker Moldova Валері Нікушор, катастрофічне зниження якості буряка в більшій мірі обумовлено несприятливою комбінацією погодно-кліматичних факторів.

«Серпень відзначився практично 100% дефіцитом опадів та екстремально високою середньодобовою температурою. У вересні дефіцит вологи становив близько 80%. Проте, на старті жнив урожай прогнозувався високий — близько 700 тис. тонн. Побоювання викликали лише проблеми, які тільки починалися, з якістю коренеплодів — їх низькою цукристістю — 13-15% (при нормативному мінімумі — 16%) і слабким тургором (показник пружності буряка, важливий в процесі його переробки)», — зазначають фахівці.

Проте компенсацій за такі низькоякісні врожаї господарства не отримають. По-перше, система відшкодовує збитки в зв'язку з вимушеною втратою кількості, але не якості врожаю. По-друге, комбінація погодно-кліматичних факторів у нинішньому році швидше підпадає під характеристику катастроф, ніж ризиків.