2 жовтня 2018, 16:30, Посівна

У наступному сезоні аграріям радять робити ставку на пивоварні сорти ячменю

На сьогоднішній день пивоварний ячмінь вирощують в тринадцяти областях, переважно західних та центральних, частково північних. Найбільші посіви пивоварного ячменю характерні для Київської, Тернопільської та Хмельницької областей, йдеться в матеріалі на Latifundist.com.

За рекомендаціями представників насіннєвих компаній, при виборі насіння ячменю вигідніше ставку спочатку зробити на пивоварні сорти.

«Краще все-таки сіяти пивоварні сорти ячменю, тому що при необхідності з них завжди можна зробити фураж. Плюс періодично в пивоварному ячмені виникає велика потреба, і тоді на нього високий попит і хороша ціна. Це додатковий козир для аграріїв», — пояснює Андрій Здовбіцькій, регіональний представник компанії «Лімагрейн Україна» по Житомирській області.

Пивоварний ячмінь: «тонкий» та вигідний. Технологія вирощування з урахуванням кліматичних умов, які змінюються
Читати по темі

Серед агрохолдингів пивоварний ячмінь в сівозміну включають рідко, прикладом слугує агропромислова корпорація «Сварог Вест Груп», де під пивоварний ячмінь готові відводити понад 1 тис. га родючих земель. Ставку при цьому роблять на один сорт — Себастьян. У минулому році врожайність цієї зернової склала 8 т/га.

За словами Филимона Антонюка, головного агронома «Сварог Вест Груп», при вирощуванні пивоварного ячменю увагу необхідно зосередити на екстрактивності зерна, вмісту білка та крохмалю.

«В першу чергу переробники звертають увагу на екстрактивність (кількість сухих речовин зерна, яка при певній температурі води під впливом ферментів солодової витяжки переходять у рідкий стан) — не менше 79-82%; вміст крохмалю (цінна частина екстрактивних речовин) — не нижче 62-68% і вміст білка (для приготування світлих сортів пива використовують пивоварний ячмінь з низьким вмістом білка) — не більше 9-11%», — ділиться досвідом головний агроном.

Стимулом до вирощування пивоварного ячменю для вітчизняних аграрії слугує тенденція до зростання ціни на культуру.

«Ціна пивоварного ячменю в Україні виросте на 15-20% в порівнянні з минулим роком. Дане зростання цін буде підтриманий підвищенням цін на фуражний ячмінь, а також глобальним зниженням виробництва ячменю в Чорноморському регіоні», — відмітив Олександр Івашина, регіональний директор з постачання компанії Malteurop Ukraine.