3 жовтня 2018, 14:25, Україна

Для досягнення успіху засновники заводу-пекарні опанували сільськогосподарський бізнес

Про це вони розповіли у рамках спільного проекту Latifundist.com та банку ПУМБ We make food.

Випікати хліб подружжя Білявців розпочало ще в 2000 році, наразі вихід готової продукції з пекарні становить 5 т/добу. Аби досягти таких результатів компанії довелось освоїти сільськогосподарську галузь.

We Make Food: Звідки продукти беруться
Читати по темі

В 2004 році засновники заводу-пекарні вирішили зайти в сільське господарство. Так, у компанію увійшло підприємство «Агрокрай», яке на площі в 2,2 тис. га вирощує озиму пшеницю, цукровий буряк, сою, кукурудзу, соняшник, олійний мак, льон, гірчицю, нут та спельту. Олійний мак був спеціально введений в сівозміну, оскільки його використовують як начинку для булочок і рулетів.

Господарство забезпечує пекарню борошном, цукром та сировиною для начинок. Тим більше, вирощують культури на підприємстві «Агрокрай» переважно з використанням органічних добрив. Більше 6 років всі поля удобрюють переважно гноєм. Окрім цього, сіють сидерати, а використання мінеральних добрив звели до мінімуму.

«Щоб увійти в сільське господарство мені потрібно було екстерном, за 2 роки, пройти курс сільгоспакадемії. Але, як сказав Конфуцій: «Займися улюбленою справою, і ти не будеш працювати жодного дня». Знаєте, я знайшов свою улюблену справу», — розповідає Олег Білявець.

Виробництво начинок — один з ключових елементів в асортименті продукції. Задля цього, в 2016 році був закладений вишневий сад площею 12 га. Вишня також буде використовуватися для виробництва наповнювачів.

У планах засновників пекарні «Мамин хліб» створення сільськогосподарського кооперативу. Ці кооперативи будуть виробляти органічну малину і полуницю.