28 вересня 2018, 09:30, ЗЗР

ФАО прагне покращити механізм регулювання використання пестицидів

За останніми оцінками ФАО, нинішні втрати 20-40% врожаю, відповідають рівням, зареєстрованим 50 років тому. Незважаючи на те, що пестициди мають істотне значення в зниженні цих втрат, при неправильному їх використанні вони можуть мати серйозні негативні наслідки для здоров'я людини і навколишнього середовища, передає сайт ФАО.

Питання належного управління пестицидами розглядається на регіонального семінару ФАО, який проходить в Кишиневі (Молдова).

Більше двадцяти учасниками заходу з Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Киргизстану, Республіки Молдова, Таджикистану, України та Узбекистану обговорюють питання доповнення та зміцнення існуючих національних процедур реєстрації пестицидів.

«Інструментарій ФАО, розроблений Відділом рослинництва та захисту рослин, покликаний надати країнам з низьким і середнім рівнем доходів підтримку в процесі реєстрації пестицидів. Він сприяє прийняттю обґрунтованих рішень і може використовуватися для виявлення високотоксичних пестицидів, оцінки ризику їх використання та розгляду можливих заходів щодо пом'якшення ризику», — йдеться в повідомленні.

За словами Тані Сантіванез, фахівця ФАО по сільському господарству, регіональне співробітництво має вирішальне значення для управління, реєстрації та контролю над використанням пестицидів в Європі і Центральній Азії.

«Реєстрація пестицидів дозволяє органам влади визначати, які продукти дозволені до використання і в яких цілях. Також реєстрація надає можливість контролювати якість, рівень використання, вимоги, маркування, упаковку і рекламу пестицидів», — додала експерт.

В останній день семінару під керівництвом експертів ФАО вісім країн розроблять робочий план регіонального співробітництва з управління пестицидами. Мета цього плану полягає в сприянні сталому розвитку сільського господарства, поряд із захистом фермерів, споживачів та екосистеми від несприятливого впливу пестицидів.