27 вересня 2018, 18:20, Добрива

Водорості з Чорного моря аграріям пропонують використовувати в якості цінних органічних добрив

Відомо, що водорості містять корисні для рослин поживні речовини і внесення в ґрунт допомагає отримати хороший урожай сільськогосподарських культур, пише agro-yug.com.ua.

За словами фахівців, зазвичай для цих цілей використовують зелені, червоні та бурі водорості. До складу морських водоростей входять: макро- та мікроелементи, багато йоду, полісахариди, вітаміни, амінокислоти та калій у значних концентраціях.

«Всі ці складові є дуже важливими для росту та розвитку рослин. Не менш важливим є ще й те, що водорості не містять насіння бур’янів, спорів грибів, яйця гельмінтів. Але головне, що «зелені друзі» значно перевершують гній за кількістю одного з найголовніших елементів для живлення рослини — азоту. На поверхні шарів водоростей знаходяться азотфіксуючі бактерії, які «працюють» в ґрунті, утворюючи доступні азотисті сполуки», — йдеться в повідомленні.

Багато досліджень з цього приводу проводились в Японії та Китаї. За дослідами китайських науковців, представники роду Anabena в симбіозі з папороттю Azolla здатні за сезон зв’язати до 60 кг/га азоту, а також є цінним джерелом органічної речовини, що поліпшує родючість ґрунту. При цьому, мікроводорості є поновлюваним ресурсом, на відміну від промислового виробництва азотних добрив. Поряд з азотфіксацією, водорості виділяють біологічні речовини, що поліпшують ріст рослин. Окрім цього, в екстрактах водоростей містяться специфічні речовини — еліцітори, які чудовим чином «запускають» захисні механізми у рослини.

Південь України має своє велике багатство — Чорне море. У Чорному морі налічується близько 277 видів водоростей, головна частина яких розташована в прибережній зоні.

«В Чорному морі немає великих бурих водоростей, але відмінно прижилися Багряники. Широке розповсюдження також отримала Цистозейра бородата (Cystoseira barbata), її також можна використовувати в якості добрива. За визначенням кандидата біологічних наук А. А. Калугіної, запаси цистозейри в Чорному морі досягають 2 млн тонн», — говорять фахівці.

Враховуючи, що велике накопичення водоростей щорічно створює проблеми з забрудненням прибережних вод та пляжних зон, використання морських водоростей в якості добрив може покращити родючість ґрунтів, слугуючи цінною заміною традиційним органічним добривам.