26 вересня 2018, 17:30, Насіння

Зарубіжні селекціонери вивели новий універсальний сорт батату

В даний час новий сорт ще не має назви, лише номер LA-13-81, проте за словами селекціонерів, новинка уже демонструє високу врожайність на всіх типах ґрунтах, пише agf.nl.

Окрім цього, наразі науковці працюють над виведенням ранньостиглих сортів культури з підвищеною стійкістю до хвороб та шкідників.

Зазначається, що у 2017 році батат в штаті Луїзіана вирощувався на площі 3,76 тис. га, проте в нинішньому сезоні очікується зниження посівних площі на 200-300 га. Причиною є те, що окремі фермери скоротили або навіть припинили виробництво батату в зв'язку з закриттям консервного заводу в Арканзасі.

Вчені університету штату Луїзіана звертають велику увагу на розвиток більш ефективних технологій вирощування батату. У ході досліджень ними виявлено, що зберігання живців напередодні висадки протягом трьох діб в умовах контрольованої температури і газового середовища знижує стрес в окремих сортів та сприяє утворенню коріння ще до висадки в ґрунт.

Також виявлено, що окремі сорти таким чином краще засвоюють доступний в ґрунті фосфор, що важливо при плануванні схеми внесення добрив.

Виявилося, що в порівнянні з традиційною, вертикальною схемою посадкою, горизонтальна посадка підвищує однорідність коренів, врожайність і вихід продукції першого сорту. Окрім цього, горизонтальна посадка покращує процес поглинання корінням води і елементів живлення.

Вчені також відзначають, що використання підземних систем зрошення при вирощуванні батату знижує експлуатаційні витрати і підвищує продуктивність праці в процесі збирання врожаю.