25 вересня 2018, 13:15, Урожай

Доведено, як підвищений рівень вуглекислого газу в повітрі дозволить краще боротись з дефіцитом вологи в ґрунті

Науковців Інституту біорізноманіття Тюнена, (Брауншвейг, Німеччина) дослідили, як в умовах глобального потепління підвищений вміст вуглекислого разу допоможе аграріям краще боротися з втратою вологи і тим самим покращить умови вирощування основних сільгоспкультур, пише topagrar.com.

Згідно теорії вчених, більший вміст CO₂ в повітрі також зменшує транспірацію, тобто втрату вологи через листя. Отже, це може привести до того, що рослини будуть краще витримувати посушливі періоди.

У ході експерименту концентрація CO₂ на полі з озимою пшеницею збільшувалась штучно, протягом усього вегетаційного періоду, відповідно з величинами, які очікуються через 50-100 років. При цьому, одночасно вивчався вплив азотних добрив на втрату вологи. При дуже низькому вмісті азоту в ґрунті, рослини продемонстрували слабку густоту стояння. На цих ділянках сезонна економія води не простежувалась. На інших дослідних ділянках рясне внесення азоту привело до збільшення густоти посіві, економія води склала до 15%.

У той час як на ділянках з високою густотою стояння випаровування вологи склало близько 10%, то в іншому випадку при низькому ґрунтовому затінені випаровування досягало від 40 до 50%.

За висновком науковців, підвищена концентрація CO₂ знижує транспірацію, а додавання добрив та збільшення густоти посівів дозволяє знизити втрати на випаровування вологи через верхній шар ґрунту. Такий підхід за словами науковців і допоможе в майбутньому краще протистояти умовам посухи.

За словами агронома Ремі Мандершайд, немає сенсу зменшувати кількість добрив, тим самим знижуючи густоту посівів аби зберегти вологу в ґрунті. Хоча в даний час це практикується в південних регіонах з бідними водними ресурсами.

«В посівах де густота рослин висока ґрунт отримує достатньо тіні, ефективність використання води велика, і позитивний ефект CO₂ може спрацювати на відмінно», — додав Ремі Мандершайд.

Також агроном порадив звернути увагу на мульчування, адже цей метод також є одним з ефективних прийомів зменшення випаровування цінної вологи.