25 вересня 2018, 09:30, Урожай

Експерт розповів як в умовах України забезпечити високу врожайність фундука

За словами науковця, фундук — це невибаглива рослина. Невипадково в Італії його ще називають «дерево для ледачих». Якщо правильно підібрати сорти, то можна одержувати гарні врожаї, передає uhbdp.org.

«Щодо технології, починати треба з ґрунту. Кращі варіанти — різні чорноземи та сірі лісові ґрунти. Не любить фундук піщаних, заболочених і засолених ґрунтів. Кислу землю бажано вапнувати. Кущі непогано ростуть під природним задернінням, але відгукуються з вдячністю на регулярну оранку. Час посадки саджанців — осінь, кінець жовтня. Саджанці фундука відрізняються коротким періодом спокою. Важливо обирати ефективні способи та схеми висаджування садивного матеріалу. Варіанти розташування кущів залежать від їх розмірів, схильності до утворення порослі», — пояснив Олександр Балабак.

Ще один відповідальний етап — обрізка та формування конструкцій насаджень фундука. Важливо правильно проріджувати кущ, знати, які пагони залишати, які видаляти, та в який час найкраще робити обрізку.

«Щодо збирання врожаю: коли горіх сам випадає з обгортки, він готовий. Оптимальний час — плюски тільки почали міняти забарвлення. Якщо потрясти кущ, горішок впаде», — додає фахівець.

Щодо сушки і зберігання, експерти радять спочатку горіхи складувати в сухому приміщенні разом з обгортками. Коли шкаралупа придбає коричневе забарвлення, горіхи перебрати та очистити від обгорток. Після чого, досушити при кімнатній температурі, розклавши тонким шаром. Якщо горіхи видають характерний звук, вони вже готові. На зберігання їх поміщають в паперові мішки.