24 вересня 2018, 09:00, Урожай

Посівами соняшнику та кукурудзи поширюються хвороби та шкідники

Результати фітосанітарних перевірок стану рослин свідчать, що пізні посіви соняшнику пошкоджують гусениці соняшникової вогнівки, листогризучих совок. На 2-14, макс. 28% (фомоз у Кіровофадській обл.) рослин спостерігається альтернаріоз, фомоз, пероноспороз, іржа, 2-7% — біла та сіра гнилі. Осередково в Донецькій області рослини уражені фомопсисом.

Закінчується розвиток гусениць стеблового (кукурудзяного) метелика, ним пошкоджено 4-16, максимум 26% рослин та 3-15% качанів кукурудзи.

Повсюди поширені гельмінтоспоріоз, пухирчаста та летуча сажка. На 2-8% качанів, пошкоджених гусеницями кукурудзяного метелика і бавовникової совки, розвиваються фузаріоз, подекуди 1-3% качанів уражено бактеріозом (Дніпропетровська, Кіровоградська, Тернопільська, Черкаська обл.). У Полтавській області сірою гниллю уражено 2% качанів, у Черкаській пліснявінням було охоплено 5-7% качанів.

Зазначається, що запас шкідливих організмів обмежується збиранням кукурудзи за низького зрізу стебла (не вище 10 см), післязбиральним обробітком ґрунту, доведенням насіннєвого матеріалу до відповідних кондицій.