21 вересня 2018, 12:41, Урожай

У пошуках поживи посіви озимого ріпаку заселяють гризуни

Як зазначають фахівці Держпродспоживслужби, середня чисельність гризунів становить 1-6 колоній/га, на Луганщині налічується до 10 жилих колоній на гектар у Київській областях, в колонії 1-5 жилих нір.

По видовому складу переважає полівка звичайна та миша польова. У Вінницькій, Кіровоградській, Львівській, Тернопільській областях відбуваються міграції гризунів у посіви озимого ріпаку та активне розмноження. Погодні умови та наявність кормів сприяють масовому розмноженню гризунів, що в подальшому уможливлює загрозу значних пошкоджень посівів озимих культур.

Шкодять посівам озимих культур і шкідники. Повсюди падалицю та ранні сходи озимих колосових культур заселяють та пошкоджують злакові мухи, попелиці, цикадки, хлібні блішки. Осередково в Дніпропетровській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Сумській, Харківській, інших областях сходи озимини, після стерньових попередників, в допороговій чисельності заселяють та пошкоджують личинки хлібної жужелиці та гусениці озимої совки.

Повсюди в посівах озимого ріпаку розвиваються і харчуються хрестоцвіті блішки. Триває літ ріпакового пильщика, відкладання ним яєць та відродження несправжніх гусениць, які пошкоджують листя молодих рослин.

«За щільності 0,5-1, вогнищами до 3 екз. на кв.м, ними пошкоджено 2-7% рослин. Осередково відмічається поодиноке заселення крайових смуг полів ріпаковим листкоїдом, капустяною попелицею, міллю, біланами та листогризучими совками. Гусениці озимої совки за чисельності 0,3-1, макс. 2 екз. на кв.м пошкодили 1-5, осередково в господарствах Вінницької області до 25% рослин. У господарствах Волинської та Рівненської областей білокрилою заселено 4-12% рослин», — звітують в Держпродспоживслужбі.