13 вересня 2018, 12:37, Україна

Держпідтримка вітчизняного агросектору скоротилася майже в 4 рази

Про це йдеться у матеріалі: Коаліційна безпорадність Кабміну, Ради та Президента — угода в частині АПК виконана лише на 30% на AgroPolit.com.

Нагадаємо, у 2018 році в державному бюджеті було закладено 6,3 млрд грн, які мали б піти на підтримку сільгоспвиробників. Але навіть із запланованої суми Мінагрополітики та урядом, фактично, було виділено лише 459 млн грн. Розроблені в.о. аграрного міністра Максимом Мартинюком механізми розподілу дотацій і завізовані главою уряду Володимиром Гройсманом не дали бажаного  ефекту.

Go за агродотаціями. А ви вже скористалися держкомпенсацією? Ми підкажемо, як
Читати по темі

Нагадаємо, ми запустили флешмоб #GoЗаАгроДотаціями та закликаємо всіх аграріїв прийняти участь в ньому — аби до кінця року вибрати закладені на підтримку АПК кошти в бюджеті.  Основна причина низького використання дотаційних ресурсів — це зволікання Мінагрополітики у частині реалізації програми виділення коштів та досить складна система їх отримання. Саме такі причини низької ефективності програми озвучили аграрії.

Варто нагадати, що програма підтримки сільгоспвиробників — це одна з частин Коаліційної угоди, яка передбачає реформування системи державної підтримки с/г виробництва та залучення фінансування у галузь.

З позитивних моментів можна виділити той факт, що прописані в угоді суми на дотування АПК поки що, хоч із ускладненнями, але виконуються: на 2018 рік — 6,3 млрд грн, 2019 рік — 7 млрд грн, 2020 рік — 8 млрд грн. Але все одно згадуються колишні суми підтримки АПК,  які становили завдяки спецрежиму 23 млрд грн на рік.

Нагадаємо, в угоді обіцяли зберегти спецрежим до 1 січня 2018 року, а фактично забрали вже з 1 січня 2017 року і замінили на пряму підтримку АПК з бюджету за принципом 1% ВВП на рік.

«Подякувати  тут потрібно  всім: Президентові, Мінагрополітики (яке ховало голову у пісок)  і депутатам,  які узаконили  все це. Йдеться про  соєво-ріпакові правки,  які  вже з  1 вересня 2018 року могли б позбавити аграріїв частини закупівельної ціни на сою та ріпак», — йдеться в матеріалі на AgroPolit.com.