11 вересня 2018, 12:35, Урожай

Мідь може зіграти ключову роль в досягненні максимальної врожайності пшениці

За підтримки американського Мінсільгоспу і Національного інституту продовольства Наукові співробітники з Корнельського університету (США) вивчають перспективи збільшення врожаю пшениці, повідомляє usda.gov.

Доктор Олена Ватаманюк та доктор Марк Сорреллс вивчають фізіологічні, молекулярні і генетичні механізми того, як рослини споживають важливий елемент живлення — мідь. Відомо, що дефіцит міді знижує врожайність сільськогосподарських культур, тим часом його достатня кількість сприяє збільшенню врожайності культур.

У попередніх дослідженнях на різушці Таля вчені з'ясували, що два білки відіграють ключову роль в поглинанні міді і тепер вони шукають способи, як використати ці дані для збільшення врожайності пшениці.

Команда дослідників у свої експериментах використовує передове обладнання: технологію редагування генів CRISPR/CAS9, РНК-секвенування і кількісне відображення ознак для ідентифікації дефіциту міді, а також ряд інших інноваційних приладів, які допоможуть визначити області хромосоми, пов'язані з поліпшенням перенесення міді на репродуктивні органи пшениці для збільшення врожайності культури.

Поки що рано проводити польові випробування, проте за словами науковці, лабораторні дослідження з родичем пшениці — Trachynia distachya, чий відносно невеликий розмір генома робить рослину підходящою для генетичного секвенування, показали обнадійливі результати.

Вченим вдалося збільшити споживання рослиною міді, що призвело до семикратного підвищення врожайності. Знання, отримані в цьому проекті, в подальшому будуть використані для покращення властивостей інакших зернових культурах, включаючи рис, ячмінь та овес.

На думку науковців, у разі успіху це дослідження могло б поліпшити показники урожай зернових на ґрунтах, які в даний час вважаються непридатними для землеробства, а в перспективі, можливо, стати ключовим чинником в забезпечення населення планети необхідною кількістю продовольства.