11 вересня 2018, 09:35, Посівна

Аграрії чекають дощів, адже умови для сівби озимих досі залишаються малосприятливими

Протягом останнього тижня в Україні середньодобові температури повітря перевищували норму на 2,3-6,2ºС і становили 17,6-25,7ºС. Максимальна температура повітря підвищувалася до 27-35ºС, в південних областях — до 35-37ºС, поверхня ґрунту в цей час нагрівалася до 56-59С. Мінімальна температура в холодні ночі знижувалася до 7-16ºС, поверхня ґрунту охолоджувалася до 9-14ºС, повідомляє ukragroconsult.com.

Готуй сівалку у жнива: особливості осінньої посівної
Читати по темі

Дані Інституту рослинництва НААН свідчать — бездощові спекотна погода призвела до атмосферної і ґрунтової посухи, що зумовило вкрай несприятливі умови для посіву озимих культур під урожай 2019 року. У Харківській області на полях, відведених під посів озимих культур, орний шар ґрунту сухий — лише місцями вміст вологи становить 3-11 мм (середня багаторічна величина — 14-21 мм).

«З огляду на те що недостатнє зволоження ґрунту, дефіцит ефективних опадів, який очікується за прогнозом в першій декаді вересня, в нинішньому році створюються малосприйнятливі умови для сівби озимих в звичайні терміни. Доцільніше було б проводити сівбу озимих культур після випадання дощів в більш пізні терміни», — відзначають аналітики УкрАгроКонсалт.

Проте попри посуху посівна озимих стартувала практично на всій території країни. Озимі зернові культури вже посіяно на площі 225 тис. га (пшениця озима та тритикале), що становить 4% від прогнозованих площ.